سرّ اقبال مردم به دین، نیاز فطری آنها به نجات و رستگاری است. دین، این نیاز را به درستی تشخیص داده و درصدد تأمین آن است. مسیحیت و اسلام، دو دینی که بیشترین پیرو را در بین ادیان شناختهشده دارند، به مفهوم نجات، توجهی ویژه کردهاند. نجات از جهل و تاریکی، نجات از ظلم ستمگران، نجات از درد و رنج، در متون اصلی این دو دین بارها تکرار شده است. همچنین از سویی، میتوان گفت ایمان به نجاتی که مسیح(ع) برای بشر به ارمغان آورده، بنیان مسیحیت رایج است؛ و از سوی دیگر، مفاهیم نجات، فلاح، فوز، رستگاری و سعادت، جایگاهی اساسی در نجاتشناسی اسلام دارند.
نگارنده کتاب «نجاتشناسی اسلام و مسیحیت (بررسی تطبیقی قرآن و کتاب مقدس)» میکوشد با تحلیل متن قرآن کریم و کتاب مقدس، مفهوم نجات را در این دو دین به روشنی توضیح دهد. سپس انسانشناسی و آخرتشناسی آنها را شرح دهد و بررسی کند. نویسنده در پایان، مسئله مهم نجات را در کلام و فلسفه دین، تحلیل و آن را از دیدگاه مسیحیت نقد میکند.
روش بحث در این کتاب، توصیفی، تحلیلی، استنتاجی، تطبیقی و درنهایت، انتقادی است. در مرحله توصیف، با جستوجو در منابع اصلی اسلام و مسیحیت، دیدگاههای رایج و غالب آنها به روشنی بیان میشود. این مرحله، به یافتن وجوه افتراق و اشتراک خاتمه مییابد. در مرحله تحلیل و استنتاج، دو دیدگاه به دقت بررسی و سپس مبانی، پیشفرضها و لوازم منطقی آنها استخراج میشود. در این مرحله، نگاه کتاب، درون دینی (کلامی) است و علاوه بر منابع اصلی دینی، از نظرات عالمان برجسته مسلمان و مسیحی استفاده شده است. در مرحله انتقادی نیز، نظریهها، مبانی و مفروضاتی که پیشتر آشکار شده است، نقد و بررسی خواهد شد. در این رویکرد، به چند عامل، از جمله معقول بودن آموزهها، ناسازگاری دروندینی، سازگاری بیرونی و انطباق آنها با واقعیت دقت میشود.
کتاب «نجاتشناسی اسلام و مسیحیت (بررسی تطبیقی قرآن و کتاب مقدس)» شامل چهار بخش «کلیات»، «حقیقت نجات و عوامل مؤثر در آن از دیدگاه اسلام و مسیحیت»، «بررسی مبانی، پیشفرضها و لوازم منطقی نظریه نجات در اسلام و مسیحیت» و «نقد و بررسی آموزه نجات مسیحیت» است.
این اثر به قلم آقای «مجتبی امامی» نگاشته شده و چاپ اول آن در پاییز سال ۱۳۹۴ توسط انتشارات «کتاب طه» عرضه گردیده است.