از آنجایی که دین یکی از مهمترین ابعاد زندگی انسانهاست، شناخت ادیان جهان و نحوه تفکر و عمل دینی مردمان، بصیرتی افزونتر و دیدی فراتر درباره انسان و ضعفها، چالشها، نیازها و دغدغههای معنوی او به ما میبخشد. نزدیک شدن جوامع و تبادل روزافزون فرهنگی در جهان معاصر، آگاهی از دین و فرهنگ دیگر مردمان را بهویژه برای دستاندرکاران دین و فرهنگ، ضرورتی اجتناب ناپذیر ساخته است.
طلبه علوم دینی یا دانشجوی هر یک از رشتههای تاریخ، فلسفه، کلام، مردمشناسیِ اجتماعی، جامعهشناسی و حتی هنر و سیاست، بدون آشنایی با ادیان نمیتواند به مطلوب خود، چنان که شاید و باید، دست یابد. این نوشتار به مقصد آشناکردن مخاطبان با ادیان شرقی نگارش یافته است؛ از این رو، روش توصیفی را با رویکرد تاریخی به گونهای درآمیخته است که بتواند چهرهای هرچه کاملتر، بیطرفانهتر و نزدیکتر بهواقع از ادیان ارائه کند. علاوه بر این، با بهکار گرفتن ضربآهنگی تقریبا یکسان در معرفی ادیان مختلف، مجال اندیشیدن، ارزش داوری و مقایسهای موضوعی میان ادیان را فراهم آورده است.
این کتاب که متن بومی شده بخشی از یک اثر خارجی به نام World Religions است، محورهای زیر را در مطالعه هر دین مورد توجه قرار میدهد: خاستگاه دین، رشد و توسعه دین، متون مقدس و ادبیات دینی، مفاهیم محوری و اندیشههای اساسی دین، مهمترین اعمال، آداب و آیینها. این مطالعه در ضمن میکوشد تا نحوه اندیشه، احساس و عمل دینی پیروان هر دین و ارزشهایی را که آن دین برای آنان ایجاد کرده است، آشکار کند.
در کتاب «درسنامه ادیان شرقی» به آیینهای «هندو»، «جَینه»، «بودا»، «سیک»، «زرتشتی»، «تائو و کنفوسیوس» و «شینتو» پرداخته شده است.
کتاب «درسنامه ادیان شرقی»، به قلم آقایان «علی موحدیان عطار» و «محمدعلی رستمیان» تالیف گردیده و چاپ دوم آن در سال ۱۳۹۳ با همکاری «انجمن علمی ادیان و مذاهب» و انتشارات «کتاب طه» عرضه شده است.